Entorn natural de Badalona


Badalona és un municipi costaner situat a l'extrem nord del Barcelonès, a 10 km de la Ciutat Comtal i amb una extensió de 21,2 km². Actualment té 223.288 habitants (cens 2020), essent la quarta ciutat més poblada de Catalunya. El terme municipal de Badalona limita amb Montgat, Tiana i Sant Fost de Campsentelles per l'extrem nord; amb Montcada i Reixac i Santa Coloma de Gramenet per l'oest, i amb Sant Adrià de Besòs, pel sud.

Tot i trobar-se a la riba de la Mediterrània, amb més de 4 km de platja, la ciutat es troba a redòs de la serralada litoral, concretament, de la Serralada de Marina. Es tracta d'un conjunt de turons agrupats en diverses serres orientades majoritàriament de nord-est a sud-oest, paral·leles a la costa. La de major altitud, amb la Coscollada de n'Amigó (466 m, el punt més alt de Badalona) com a punt culminant, són les Muntanyes de n'Amigó. Des del Collet de la Vallençana cap al sud-oest, just sobre Sant Jeroni de la Murtra, s'estén el Serrat de les Ermites, que té una altitud molt més modesta (Sant Onofre, 266 m). Més al sud, a cavall de Badalona i Santa Coloma de Gramenet hi ha la Serra de Mosques d'Ase, que és travessada pel túnel de la Pallaresa de l'autopista B-20, amb el Puig d'en Grau (130 m) i el turó de Can Butinyà (130 m) com punts més elevats. La darrera de les serres es troba integrada a la trama urbana dels barris de Lloreda, Nova Lloreda, Puigfred, Sistrells, la Salut i Sant Joan i Sant Antoni de Llefià. Es tracta de la Serra d'en Mena o del Bou Magre, essent el Puigfred (80 m) el turó més alt.

Perpendicular a les serres, discorren les rieres que són alimentades per diversos torrents que baixen pels vessants de les muntanyes. La xarxa hidrogràfica de Badalona la formen set conques principals (de nord-est a sud-oest): la de la riera Canyadó - Pomar - Montalegre, la del Torrent de la Font, la de la riera de Canyet (o d'en Folch), la de la riera de Sant Jeroni (o d'en Jornet), que desemboquen directament a mar, i la del torrent d'en Grau i la del torrent de la Vallençana, que aboquen les seves aigües al riu Besòs. A banda, n'hi ha altres de secundàries, corresponents a torrents que neixen als turons més propers a mar. En general, de l'autopista B-20 cap al mar les rieres i torrents estan canalitzades i soterrades. A més, hi ha diverses fonts naturals repartides per la serralada. Moltes d'aquestes depenen de les pluges, de manera que en períodes de sequera hi deixa de brollar l'aigua. En canvi, algunes són constants i treuen aigua tot l'any, com per exemple la Font del Pop o la font de l'Amigó.

Mapa dels turons de Badalona

En aquest mapa hi trobareu els diversos turons (nom i altitud) que hi ha dins del municipi de Badalona.Mapa de les rieres de Badalona

Al mapa hi consten les diverses rieres i torrents que hi ha dins del terme municipal de Badalona.


Image

Panoràmica de la Serralada de Marina, des del barri del Centre

La Coscollada de n'Amigó (466 m) és el turó més alt de Badalona, seguit del turó del Pi Candeler (462 m) i del turó del Fra Rafel (413 m).

Image

Panoràmica des de la Coscollada de n'Amigó

Des del punt més alt de les Muntanyes de l'Amigó, en dies clars, es pot veure perfectament la silueta del Canigó, del Bastiments o del Puigmal (vegeu la fotografia) en direcció nord. També es pot arribar a albirar la punta més alta de la Pica del Carlit i, en direcció sud-est, el conjunt de la Serra de Tramuntana (Mallorca).

Image

Rierades

Quan hi ha precipitacions intenses, les rieres augmenten sobtadament el seu cabal. Tot i que estar canalitzades i soterrades dins del nucli urbà, de vegades l'aigua pot baixar amb força pels carrers que s'han urbanitzat a les lleres de les rieres.

Image

Torrent de la Vallençana

El torrent de la Vallençana, situat al nord del collet que rep el mateix nom, és un dels dos torrents del municipi que desemboquen al riu Besòs, en comptes de fer-ho directament a mar.

Image

Font del Pop

La font del Pop és una de les fonts que hi ha al vessant marítim de la Serralada de Marina, concretament, a la vall de la riera de Pomar.